De obicei nu postez ghiduri, dar ținând cont că pentru unii e încă un subiect fierbinte, voi face o excepție de data asta. Menționez că eu am avut PFA-ul înregistrat în București, în sectorul 1. Pașii de închidere pentru PFA sunt următorii:
1. Completați acest formular inclusiv la punctul II – radiere și la punctul 7.6. pentru motivul radierii (în cazul nostru, bifați "la cerere");
2. Faceți rost de simbolul etern al birocrației românești, eternul DOSAR CU ȘINĂ. Puneți în el formularul de mai sus, o copie după buletin pe care scrieți "conform cu originalul" și semnați, certificatul de înregistrare (CUI-ul) și certificatul constatator de autorizare (acestea din urmă în original).
3. Mergeți la Registrul Comerțului de care aparține PFA-ul cu "dosărelul". Să aveți la voi o sută de lei.
4. După ce un funcționar va verifica prezența actelor, vă va trimite la casierie să plătiți taxele de închidere. Acestea sunt în valoare totală de 72 de lei, deci vă mai rămân și bani de o cafea.
5. Mergeți cu dovada plății și cu dosarul la registratură, unde veți primi o hârtiuță cu un termen de prezentare (la mine a fost după o săptămână).
6. Reveniți la Registrul Comerțului după termenul scris pe hârtie. Veți primi rezoluția și certificatul de radiere.
7. Mergeți la ANAF-ul de care ține PFA-ul cu copii după aceste două documente (rezoluția și certificatul de radiere), împreuna cu declarațiile 200 (venitul realizat anul anterior) și 220 (venitul estimat pentru anul în curs) completate în două exemplare. Dacă ați fost înregistrat ca plătitor de TVA, va trebui să aveți completat și formularul 070, tot în două exemplare. Atenție, copiile trebuie să conțină mențiunea "conform cu originalul" și semnătura.
8. După ce un funcționar vă verifică actele, mergeți cu ele la registratură, unde vi se vor înregistra și înmâna câte un exemplar din declarațiile completate.
Asta e tot, ați scăpat. Sper să vă fie de ajutor acest ghid. Dacă aveți întrebări, scrieți la comentarii și voi încerca să vă răspund în măsura în care dețin informațiile.