Economie

|


Lucrez intr-o firma in care se pune accent pe economia de materiale, de resurse.. economie cu orice pret. Au fost colegi admonestati ca si-au lasat calculatoarele deschise pe timpul noptii, au fost inclusiv nemultumiri legate de faptul ca se consuma prea multa hartie la toaleta. Ca urmare, m-am gandit la cateva solutii pentru a limita pierderile substantiale cauzate de consumul excesiv de materiale.

1. Pentru inceput, hartia de la toaleta ar trebui sa nu mai fie alba, ci maro, pentru a limita consumul.

2. La chiuveta, sa nu se mai foloseasca servetele, ci un prosop,eventual gri, pentru o folosinta indelungata fara spalare.

3. Pe timpul zilei, sa se taie lumina electrica, urmand ca angajatii sa se pozitioneze in functie de ierarhie: cei cu functii mai importante, mai aproape de geamuri, cei noi, in colturle mai intunecate. Atentie, avem detectoare de fum, deci lumanarile sunt excluse din discutie.

4. Mai tineti minte masinile de cusut Singer? Cele cu actionare la pedala? Ei bine, prin analogie, propun un sistem de actionare cu pedale prin care calculatoarele sa fie alimentate cu electricitate. Bineinteles, cei cu calculatoare mai performante vor avea mai mult de dat la pedale, iar statia grafica va avea nevoie de doi oameni, unul pentru utilizare si celalalt pentru alimentare. Colegii de la IT, pentru ca tot nu fac nimic toata ziua, ar putea fi angajati in schimburi sa pedaleze la server.

5. Telefoanele din birouri vor fi desfiintate, urmand ca pe hol sa avem unul sau doua telefoane cu cartela sau cu fise, angajatii avand posibilitatea sa dea un singur telefon pe zi, in limita creditului ramas (care se va negocia cu angajatii HR)..

6. Va exista o singura imprimanta (multifunctionala) pe etaj, iar numarul de hartii alocate fiecarui angajat sa fie specificat in contractul individual de munca. Orice hartie folosita suplimentar, datorita ineficientei respectivului angajat, va fi aspru penalizata.

7. Angajatii care au masina de firma vor putea folosi masinile respective doar in interiorul curtii, pentru exterior existand deja mijloace de transport in comun.

8. Fiecare angajat nou va primi un set de instrumente de birou standardizat, constand din 1 pix, un creion, o rigla, doua bibliorafturi si, pentru cei angajati pe functii de conducere, un capsator. Perforatoarele vor fi atasate printr-un fir otelit de 1 m lungime de imprimantele de la fiecare etaj, pentru a preveni folosirea abuziva. Calculatoare de buzunar? Sunteti nebuni? La ce naiba ati mai facut scoala generala?

9. La cantina se vor folosi (de mai multe ori) tacamuri de plastic, iar la plecarea din firma angajatii vor fi perchezitionati pentru depistarea eventualilor infractori. De asemenea, mancarea se va servi o data la doua zile, urmand ca angajatii sa se invete sa-si faca provizii (deci training pe partea de logistica si stocuri).

10. Team-buildingul va avea doua etape: iarna se va proceda la deszapezirea curtii firmei de catre intreg personalul, pentru solidificarea relatiilor intre colegi, iar vara se va organiza un concurs in incinta firmei, "cel mai economic departament", avand ca premii cate un top suplimentar de hartie sau, premiul special, o zi pe luna cu lumina electrica.

Desigur, mai sunt multe lucruri care se pot face pentru a creste eficienta firmei... Va provoc sa mai gasiti si alte metode, pentru gloria eterna a socialismului si a partidului.

Haideti, Tovarasi! Numai impreuna putem razbi.

StumbleUpon.com
 

©2009 Blog cu păsărele | Template Blue by TNB